Tijdens ons 3-maanden durend verblijf in Barcelona, boekten we een Mountainbike/Cava-tour door de mooie druivenstreek van Penedes. We houden van fietsen, mooie landschappen en een goed glas wijn, dus plezier verzekerd. Deze tour maakte echter nog een veel sterkere indruk op ons dan we hadden kunnen voorspellen. 

Tijdens deze tour kregen we veel uitleg over ‘natural wines’ of ‘low intervention’ wines. Het was namelijk ook een Eco-wine tour. Aangekomen bij onze eerste lokale wijnboer, vroeg onze gids hoeveel verschillende druivensoorten wij kenden waarvan wijn of cava kon gemaakt worden. We durven al eens op de fles te kijken wanneer we een glas drinken, dus vol zelfvertrouwen durfden we toch wel te stellen dat we minstens 12 druivensoorten kenden. Er bleken er meer dan 3000 te zijn! En hier blijkt het probleem te zitten. 

De meeste mensen, zo stelde hij, hebben nogal eens de neiging om vooral wijn te willen drinken van de druiven die ze kennen. Grote wijnmakers reizen daarom heel de wereld rond om een specifieke druif waarmee ze in hun land beroemd werden, te introduceren en te telen op de meest uiteenlopende plekken op deze planeet. Het probleem is echter dat elke plek op de wereld een eigen klimaat heeft en elke druif het best gedijt in specifieke omstandigheden. Sommige druiven kunnen heel goed tegen de droogte en hebben weinig water nodig, andere druiven daarentegen gedijen het best in een natter klimaat. Wanneer een druif die veel water nodig heeft, in een droger gebied wordt geteeld, vraagt dit een heel irrigatiesysteem. Dit maakt echter ook dat de druif, buiten zijn natuurlijke habitat, een grotere neiging heeft om allerlei ziektes op te lopen. Dit wordt dan opgelost door het spuiten van pesticiden of anti-schimmel producten. En dit alles om toch maar die typerende smaak te hebben die we kennen van thuis. 

Onze gids stelde ook: “Is het niet vreemd dat mensen van over de hele wereld naar Barcelona reizen om uiteindelijk een wijn te proeven die ze voor 5 euro in hun eigen lokale supermarkt kunnen kopen”. Punt gemaakt.  

De wijnen en cava die wij tijdens deze tour proefden, had ik nog nooit in mijn leven geproefd. En aan sommige smaken moest ik best even wennen, maar dat is voor mij net het avontuur dat ik wil beleven. En als ‘geel’ persoon ben ik nogal vatbaar voor een inspirerend verhaal, dus alleen daarom vond ik de wijn al lekker. 

Zo zie ik ook zorgverleners struggelen. Ze doen heel veel moeite om zich aan te passen aan het team waarin ze werken, of om de patiënt tevreden te stellen met een behandeling waar ze zelf niet echt achterstaan. In een omgeving werken die niet bij je past, komt altijd met een prijs. 

Maar wat als jij nu helemaal goed bent zoals je bent? Wat als je jouw unieke talenten niet moet wegstoppen maar juist maximaal kan inzetten voor het team en je patiënten? Misschien zijn er wel patiënten op zoek naar die unieke aanpak van jou (die je helaas verborgen houdt omdat hij niet past bij de visie van de praktijk). Stop met proberen een Chardonnay druif te zijn, terwijl je een smaakvolle Macabeo druif bent. 

Door het vinden van jouw unieke talenten, je missie en je kernwaarden wordt het steeds gemakkelijker om keuzes te maken die echt bij je passen waardoor je helemaal in je kracht komt te staan en ook maximaal waarde kan bieden aan het leven van anderen. Hoe je dit doet, daar vertellen we graag binnenkort meer over!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *