Eén van de grootste misverstanden die er bestaan over persoonlijke groei is dat je er sowieso gelukkiger van wordt. Je hebt het misschien al opgemerkt bij jezelf. Je zette je eerste stappen binnen de wereld van de persoonlijke groei en na dat goede gevoel van de start, voel je je nu misschien toch niet zo geweldig als je had gehoopt.  
 
Dat is heel normaal en ik herken het gevoel zelf ook bij momenten. Er zijn namelijk drie voorwaarden die nodig zijn om effectief gelukkiger en beter te worden door persoonlijke groei. Ik deel ze graag met jullie. 
 

  1. Implementatie

Je kan honderden boeken lezen en cursussen volgen. Daardoor krijg je veel kennis en inzichten, maar als je niets van die kennis gaat toepassen, verandert er bitter weinig. Er is namelijk een groot verschil tussen weten en doen, tussen kennis en wijsheid. Vergelijk het met iemand die in een klein, lelijk stadje woont en geen besef heeft van de grote, mooie wereld daarbuiten. Op een dag neemt iemand hem éénmalig mee buiten de stadsmuren. Hij ziet de prachtige zonsopgang vanop een bergtop, maakt heerlijke wandelingen door het bos en geniet van een prachtige zonsondergang aan het water. Na een dag moet hij terugkeren naar de stad, wetende dat het leven buiten de stadsmuren voor eeuwig tot het verleden behoort. Het stadje zal dan veel beklemmender en lelijker aanvoelen dan ooit tevoren en misschien had deze man dan liever niets geweten van die wereld daarbuiten.  
Je kan dus beter aan de slag gaan met één klein dingetje dat je effectief inbouwt in je leven, dan je te verdiepen in verschillende dingen die je niet toepast. 

2. Zelfliefde of zelfacceptatie

    Ik ken heel veel mensen die aan persoonlijke groei zijn gaan doen (inclusief ikzelf), vanuit een gevoel nu nog niet goed genoeg te zijn of nog niet ‘af’ zijn. Ze houden niet zoveel van die huidige versie van zichzelf en dus moeten er allerlei dingen af: gewicht, vervelende eigenschappen, … of moeten er allerlei dingen bij: meer geld, meer aanzien, meer succes, meer haar:). En je mediteert je suf, doucht koud, doet ‘breath work’, volgt workshops en beoefent yoga, journalt … En vaak helpt dit wel even om je beter te voelen. Maar het goede gevoel van het bereiken van die doelstelling, maakt al snel terug plaats voor onvrede en je hunkert alweer naar de volgende verbetering. 
    Maar wat als je nu al helemaal af bent? Wat als je nu al exact de persoon bent die je nu hoort te zijn op dit moment. Je hebt al zo hard je best gedaan om hier vandaag te staan en het ging niet altijd van een leien dakje. Maar je stond terug op en deed je best en ging er opnieuw voor! 
    Het is geweldig om dingen te veranderen in je leven, maar het voelt zo veel beter als je dit kan doen vanuit een gevoel van zelfliefde van uit het idee dat je nu ook al goed genoeg bent. Met geduld en compassie bouw je rustig verder omdat je dit gunt aan die toekomstige versie van jezelf om zich volledig te kunnen ontplooien en niet omdat je jezelf op dit moment maar niks vindt. 

    3. Inzicht in jezelf 

      Ik kies bewust niet voor het woord zelfinzicht, want dan lijkt het of je dit inzicht ook volledig uit jezelf kan halen. We lopen namelijk allemaal rond met blinde vlekken. Omdat we spreken over ‘persoonlijke’ groei of ‘persoonlijke’ ontwkikkeling kan je ten onrechte het idee krijgen dat je dit het beste helemaal alleen doet. Heel vaak zijn we ons echter helemaal niet bewust van die patronen die het meeste problemen veroorzaken. En vervolgens gaan we aan de slag met die persoonlijke groei die we zelf leuk en nuttig vinden en laten we net datgene links liggen wat het grootste verschil kan maken.

      We zijn sociale dieren en we hebben soms anderen nodig om te groeien. Hoe kan je dit aanpakken? Er zijn twee fantastische vragen die je eens kan stellen aan de mensen in je omgeving. Stel ze aan die personen die het beste met je voor hebben, maar ook open en eerlijke feedback durven geven:

      • Als je ziet dat ik in iets slaag of succesvol ben in iets, waardoor komt dit volgens jou?
      • Als je ziet dat ik niet slaag in iets of iets niet tot een goed einde breng, waardoor komt dit volgens jou? 

        Geef hierbij aan dat je oprecht openstaat voor een eerlijk antwoord (als dit zo is natuurlijk). Vaak ga je merken dat je in eerste instantie bij het lezen/horen van deze feedback, weerstand en hoogstwaarschijnlijk een ‘maar’ voelt opkomen. Ideaal, dat wil zeggen dat je waardevolle informatie hebt gevonden. Negeer die stem van je ‘ego’ en ga aan de slag met de feedback.  

         

        Geef een reactie

        Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *