“Ik haat lezen”. Heel mijn kindertijd en jeugd was dit wat ik tegen mezelf en anderen zei. In een gezin waar zowel mijn vader als mijn zus geobsedeerd waren door boeken, zei het mij en mijn moeder helemaal niets. Wekelijks werd ik meegesleurd naar een stoffige bibliotheek in ons dorp. Wekelijks koos ik dan braaf vijf boeken uit, om ze dan 2 weken later ongelezen terug te brengen. Zelfs strips waren niet aan mij besteed. Uiteindelijk mocht ik thuis blijven.

Doordat ik tegen mezelf bleef zeggen dat lezen niets voor mij was en ik dus ook geen pogingen meer deed, was het resultaat dat ik tot voor mijn 18e maximum vijf boeken effectief heb uitgelezen, ‘Nijntje gaat logeren’ niet meegerekend.  

Dit is een mooi voorbeeld van een belemmerende overtuiging.

Een belemmerende overtuiging is een op vroegere ervaringen gebaseerde veronderstelling die huidige en toekomstige ervaringen in de weg staat.

In zijn boek ‘Over leiderschap’ gebruikt Ken Blanchard de geweldige metafoor van de circusolifant.  De trainer bindt een pasgeboren olifant met een zware ketting vast aan een paal. Het dier probeert zich los te trekken, hij doet herhaaldelijke pogingen, maar slaagt hier niet in. Uiteindelijk geeft de olifant het op. Als hij éénmaal is uitgegroeid tot een kolossaal beest van 6.000 kilo is hij zo sterk dat hij met gemak de hele paal uit de grond zou kunnen trekken, maar hij probeert het niet eens meer.

Zo draagt ieder van ons wel een aantal belemmerende overtuigingen met zich mee: ‘Ik ben daar nooit goed in geweest.’ ‘Ik kan niet manipuleren.’ ‘Ik ben verlegen.’ ‘Ik kan mij nooit lang concentreren.’  ‘Ik ben geen ondernemer.’ Het zou kunnen dat er enige waarheid schuilt in deze opmerkingen, maar ze zouden je toekomstige handelen niet mogen bepalen.

Na het middelbaar startte ik met de opleiding Lichamelijke Opvoeding. Ik vond het een fantastische studie. Sporten heb ik altijd graag gedaan, maar hier leerde ik ook over inspanningsfysiologie, anatomie, psychologie en coaching. Opeens merkte ik dat ik zo geïnspireerd geraakte dat ik meer wou weten over bepaalde van deze topics. Ik kocht mijn eerste eigen boek: “Krachttraining met halters”.

Sinds die dag is lezen stilaan uitgegroeid tot een passie (mijn vrouw zou ‘obsessie’ zeggen). Ik lees om bij te leren en ik lees om te ontspannen, ik lees fictie en non-fictie. De route van het depot van bol.com tot aan ons huis lijkt soms wel permanent bemand en er is denk ik geen dag dat ik niet lees.

Welke belemmerende overtuiging staat of stond jou in de weg om te groeien? Luister ook eens naar welke belemmerende overtuigingen je patiënten of cliënten hebben. We zouden het enorm fijn vinden als je dit met ons zou willen delen. Laat het ons gerust hieronder weten of stuur ons een mailtje op info@gelukskine.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *