Een tijd geleden gaven we het webinar: ‘Verbeter je communicatieskills’ aan een groep zorgprofessionals.

Lesgeven aan een groep en hen meenemen in een verhaal vind ik fantastisch, maar voor het webinar ervaarde ik toch wat stress. Er waren wel wat stemmetjes in mijn hoofd:

” Zullen we de deelnemers wel kunnen boeien in een online gegeven?”

“Zal technisch alles wel juist gaan?”

Tijdens het webinar zelf begon ik mijn mening te herzien: “Dit is toch leuker dan ik dacht en daarbij een gemakkelijke manier om veel mensen te bereiken”. Net toen deze positieve gedachten aan het opborrelen waren, werd zonder aankondiging iedereen per ongeluk uit de call gezwierd. Paniek!
Mijn vrouw was beneden ook het webinar aan het volgen en kwam zeer bezorgd melden dat iedereen uit de call lag.  
 

De verschillende delen van het brein

Nu moet je weten dat we het in het webinar net hadden gehad over de verschillende delen van het brein. We namen de deelnemers mee waarom je soms anders reageert dan je eigenlijk zou willen. Het oudste deel van je brein, ook wel je ‘reptielenbrein’ genoemd, is het deel van je brein dat instaat voor vechten, vluchten of verstijven. En in stresssituaties is voornamelijk dit deel van je brein actief. 
 
Toen mijn vrouw dus hulpvaardig wou zijn, reageerde ik in mijn reptielen-modus kort en geïrriteerd dat ik dit zelf ook al had opgemerkt. 

Je reptielenbrein is namelijk niet bezig met verbinden, met relaties, met de meest gewenste reactie op lange termijn. Het is eerder bezig met gelijk willen halen, oordelen en beschuldigen en denkt vooral op korte termijn. Gelukkig hebben we ook nog een ander brein, het rationele brein dat een gap kan creëren tussen hoe ik vanuit mijn innerlijke ‘krokodil’ wil reageren en wat mijn effectieve reactie is. Toen iedereen terug in de call kwam, heb ik daarom live mijn excuses aangeboden aan mijn vrouw voor het feit dat ik mijn innerlijke ‘krokodil’ niet onder controle had en nogal bot reageerde op haar oprechte en goedbedoelde bezorgdheid.

Zo zie je maar dat ook een GELUKSKINE af en toe zijn geduld verliest :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *