Ondertussen zijn we al een maand in Barcelona. Toen we twee jaar geleden in Lissabon woonden, was me aansluiten bij de locale crossfit absoluut één van de hoogtepunten van ons avontuur. Ik vind het heerlijk om nieuwe mensen te leren kennen, om hun gebruiken en gewoonten te leren. Daarnaast vind ik het ook altijd een leuke uitdaging om me, hoe basic ook, te behelpen in een andere taal. 

Trainen in een lokale crossfit in Barcelona was dan ook één van de dingen op mijn bucket list waar ik het meest naar uitkeek. 

Een maand geleden was het zover, mijn eerste les in een locale Crossfit in Barcelona. De eerste sessie stelde ik me een beetje afwachtend op. Ik probeerde zoveel mogelijk te begrijpen, hier en daar wat te glimlachen en een ‘Hola’ and ‘Graçias’ te laten vallen. Maar zowel van de coach als van de andere leden kwam er weinig, lees geen respons. Met momenten vroeg ik me af of ik eigenlijk wel zichtbaar was.  

Vroeger zou ik me dit snel aantrekken. Ik zou me afvragen wat ik mis deed of beginnen twijfelen aan mezelf. Gelukkig heb ik door de jaren heen geleerd om niet alles persoonlijk te nemen en dacht: “Misschien hebben zij schrik om Engels te spreken of weten zij ook niet zo goed wat zeggen” en “Misschien zijn ze hier wat gereserveerder en moet ik gewoon nog wat geduld hebben”. 

Maar door de weken heen veranderde er weinig en in plaats van uit te kijken naar wat normaal één van de hoogtepunten van mijn week is, begon ik tegen de trainingen op te zien. Waar crossfit toch wel bekend staat voor het ‘community gevoel’, voelde ik me maar weinig deel van de community ondanks dat ik wel wat pogingen ondernam. En geleidelijk werd dit natuurlijk een ‘self-fulfilling prophecy’. Ik begon nog afwachtender te reageren en werd ook zelf wat minder vriendelijk. 

Crossfit draait voor mij om veel meer dan trainen en afzien. Door mezelf beter en beter te leren kennen kan ik gemakkelijker benoemen en begrijpen wat er niet goed voelt aan een bepaalde situatie. ‘Verbondenheid’, ‘avontuur’ en ‘positiviteit’ zijn drie belangrijke kernwaarden van mij. Avontuur bijvoorbeeld draait voor mij niet om uit vliegtuigen springen of de hoogste bergen beklimmen. Avontuur betekent voor mij mezelf begeven in nieuwe situaties, nieuwe dingen ontdekken en nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Maar doordat ik in deze crossfit geen enkele connectie voelde en geen mensen leerde kennen, bleef ik hier op mijn honger zitten. Ook mijn kernwaarden positiviteit (want er werd maar weinig gelachen) en verbondenheid werden niet ingevuld en daarom twijfelde ik na een maand om te stoppen.  

Mijn verhaal en dus ook deze nieuwsbrief zou perfect op twee manieren kunnen vervolgd worden, elke optie met zijn eigen levensles en dit was dan ook het dilemma in mijn hoofd. 

Heb nog wat geduld, Davy. 

Maar toen bedacht ik: als ik nieuwe mensen wil leren kennen en me een beetje wil thuis voelen hier, moet er misschien gewoon wat meer tijd overgaan. Het is misschien te vergelijken met een sportletsel, je kan nog zo hard de juiste dingen doen, sommige dingen vragen gewoon tijd. Het is bekend dat Catalanen wat gereserveerder zijn en het helpt misschien niet om deze Crossfit de hele tijd te vergelijken met die geweldige Crossfit in Lissabon. 

Zoek een omgeving die bij je past!

Het is vaak heel knap om te kijken naar wat je zelf kan doen om een situatie beter te maken. Mijn favoriete persoonlijke groei-held Stephen Covey spreekt over de cirkel van invloed. Wat zijn de zaken waar ik zelf invloed op heb? Hierin zitten vooral je eigen mindset en je eigen gedrag. Je kan mateloos gefrustreerd geraken als je in een mindere relatie of niet aangename situatie vooral blijft afwachten tot de ander eindelijk eens gaat veranderen. Maar onderschat niet de kracht van je omgeving. Vaak wordt gezegd: je bent het gemiddelde van de 5 personen waar je het meeste tijd mee doorbrengt. Ok, deze quote is niet wetenschappelijk onderzocht, maar er zit wel waarheid in. Je komt heel ver met je mindset, maar in een omgeving die jou niet ondersteunt, die niet bij jou past, vreet dit energie. 

Welke optie zou jij kiezen? Zou jij op zoek gaan naar een nieuwe Crossfit of zou je nog even doorbijten? Laat het me gerust weten, ik ben benieuwd.

Onthoud dit!

Persoonlijke groei is geen setje van regels en inzichten die je klakkeloos kan volgen. Het is inwaarts keren en in een situatie afwegen wat voor jou helpend is en wat niet. Ik hoop dus ook dat je nooit zomaar mijn advies opvolgt. Voel of iets van toepassing is op jou op een bepaald moment in jouw leven in een bepaalde situatie en indien niet, zoek gerust verder. 

Wat denken jullie dat ik deed? Het antwoord kan je lezen in de volgende blogpost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *